Bowling Vándorkupa Bajnokság 2013
FENO
Bowling Vándorkupa Bajnokság 2013
    Bowling Vándorkupa Bajnokság 2013 Tizenegyedik éve, Budapest XV. kerületében, szeptember hónapban, megrendezésre kerül az Esélyegyenlőség napjához kapcsolód&oac

Feltöltve: 5 éve

 

 

Bowling Vándorkupa Bajnokság 2013

Tizenegyedik éve, Budapest XV. kerületében, szeptember hónapban, megrendezésre kerül az Esélyegyenlőség napjához kapcsolódóan a „Bowling Vándorkupa Bajnokság”. A kerületnek egyik kiemelt rendezvényévé nőtte ki magát ez a sportesemény a tizenegy év alatt.

Célunk, hogy a „Bowling Vándorkupa Bajnokság” helyt adjon részben egy sportrendezvénynek, ahol ezen emberek képességeiknek és készségeiknek megfelelően tudnak részt venni versenyhelyzetben, sportban, másrészt közelebb hozza a halmozottan sérülteket az ország különböző pontjairól, nemcsak egymással, hanem a velük foglalkozó, az ellátásukról gondoskodó szakembereket, családtagokat és az intézmények fenntartását biztosító önkormányzatok képviselőit.

 

 

A bowlingról

 

A közismert bowling játékot, sportot, egy speciális eszköz segítségével játsszák a résztvevők.

Olyan sporteszközt találtunk ki és terveztettünk, készíttettünk el, amely a különleges igényű személyek számára bármikor hozzáférhető, mobilizálható, és könnyen kezelhető. Ezzel együtt kidolgoztuk a sportág versenyszabályzatát, figyelembe véve, a hagyományos bowling szabályait.  

Speciális attól ez a pálya, hogy azok is tudnak versenyezni:

  • akik a csukló szabad mozgásának hiánya miatt nem tudnak dobni
  • akik kerekesszékhez vannak kötve egész életükben
  • fából készült így a látássérültek is élvezik a hang alapján a játékot
  • a pálya úgy van elkészítve, hogy minden típusú sérültség mellett is sikeres a gurítás.

 

A versenyben idén 4 fős csapatok vettek részt, de mértük az egyéni eredményeket is. Két korosztály (gyerekek és felnőttek) külön versenyeztek egymással.

A játék menete:

Egy versenyző háromszor gurít. Amennyiben az összes bábút (10 bábu van, a főbábú 10 pontot, a többi bábú két pontot ér) egy vagy két gurításban leütötte a játékos, újra állítjuk a bábukat. A leütött bábúk pont éréke összeadódik, így kapjuk meg a csapat és az egyéni eredményeket. A versenyzők zöme halmozottan sérült, ők segítőikkel együtt (gondozó vagy szülő) gurítnak, de minden esetben a gyermek, illetve fiatal aktív közreműködésével.

A speciális bowling pályára gurító vályú van rögzítve, amelyre ráhelyezzük a golyót, irányba állítjuk, és a golyó elengedésével döntjük le a bábukat.

A bajnokságon résztvevő csapatok a következők voltak:

Gyermekcsapatok

  • Lesznai Anna Gyógypedagógiai Intézmény és Szakiskola, Hatvan
  • XV. ker. FENO csapata
  • Csoda Ház Fejlesztő Központ Hódmezővásárhely

Felnőtt csapatok

  • Bp. XV. ker. ÉNO csapata
  • Bp. XV. ker. FENO-felnőttek  csapata
  • Bp. XV. ker. FENO-ifjúsági  csapata

A csapatversenyben az összesített pontszámok alapján (gyermek és felnőtt csapatok együtt értékelve) viszik el a vándorkupát.

Amelyik csapat háromszor egymás után megnyeri a vándor kupát, véglegesen megtarthatja azt.  A csapatok ezen kívül, első, második, harmadik helyezettek, arany, ezüst illetve bronzérmet kapnak. A többi helyezettet emlékéremmel díjazzuk. Amennyiben azonos pontszámok születnek, az egymással versenyben levő csapatok addig gurítanak, míg el nem dől a verseny.

 

A verseny

 

A verseny menetét a XV. kerület Képviselőtestület tagjaiból álló zsűri felügyelte, akik a csapatok tiszteletbeli tagjaiként a versenyben is részt vettek. A zsűri tagjai voltak:

Bitvai Nándor - Alpolgármester

Vízér Klára- Alpolgármester

Donga Árpádné- Szociális, Családvédelmi és Tulajdonosi Bizottság

Szilvágyi László- Szociális, Családvédelmi és Tulajdonosi Bizottság

Tóth Imre- Közoktatási, Közművelődési, Egészségügyi és Sport Bizottság

Reiszné Naszádi Magdolna- Főosztályvezető - Intézményfelügyeleti és Humán Főosztály

Varga Klára- Szociális és egészségügyi referens - Intézményfelügyeleti és Humán Főosztály

Gráczer Irma-XV.ker.Önk.ESZI igazgató

 

A verseny azon jeles napok közé tartozik, melyen együtt sportolhattak, megmutathatták képességeiket táncban, zenében, szórakozhattak és egyszerűen újból csak örülhettek egymásnak a súlyosan, halmozottan sérült emberek. Szeretnénk tovább népszerűsíteni ezt  a speciális sportágat a fővárosban, az egész országban, sőt határainkon túl is. Azt szeretnénk, hogy minél több sérült ember korlátaival együtt élvezhesse az együttjátszás, a verseny örömét. Már eddig is biztosítottuk a versenyző csapatok számára ezt a speciális sporteszközt, és azzal hogy széles körben (sajtó, MÉDIA, sérültek rendezvényein a pálya kölcsönzése) beszámolunk a fesztiválról nemcsak magát a versenyt népszerűsítjük és a speciális pályához való hozzájutást biztosítjuk, hanem felhívjuk a társadalom figyelmét arra, hogy a valódi esélyegyenlőség megteremtése érdekében milyen nagy szükség van a hasonló jellegű rendezvényekre.

A  rendezvény  hagyományosan egyben kulturális seregszemle is, ahol sérült emberek egyénileg vagy csoportos formában különböző előadó művészeti  ágakban mutatkozhatnak  be. Teret, lehetőséget  biztosítva számukra a fellépéshez, önmaguk kiteljesítéséhez, az általuk elért képességek kibontakoztatásához. A rendezvény szüneteiben a vendéglátó intézmény  segítő szakembereiből létrejött Csikipók bohóctársulat szórakoztatta a jelenlévőket. A rendezvény méltó zárásaként pedig egy látássérült fiatalember énekel, teremt olyan hangulatot, ami nyomot hagy mindenkiben.

 

Mára olyan szakmai fórumot is jelent ez a nap, amikor az ország különböző részeiről érkező segítő szakemberek, szülők, érdeklődők, civil szervezetek nem csak a felmerülő kérdéseikre kaphatnak válaszokat, vagy cserélhetnek információkat, hanem megismerkedhetnek egymással  és újabb kapcsolatokat építhetnek ki.

 

A programon a helyi sajtó, televízió is jelen volt.

A résztvevő csapatok intézményeinek honlapjaira is felkerülnek az eseményről készült tudósítások, fotók, filmek. Tervezzük még olyan országos szervezetek képviselőinek meghívását, akik a fogyatékossággal élő emberek hétköznapjaival, ünnepeiről, adnak tájékoztatást a lehető legszélesebb körbe.

 

 

Budapest,2013.09.16.

Némethné Varga Viktória

egységvezető


                                  

 

 

 

 

Ajánlott hírek
FENO
Vendégek jártak a FENO-ban
21 órája
Vendégek jártak a FENO-ban
FENO
Húsvétra készülünk
2 napja
Húsvétra készülünk
FENO
BEE-BOT ROBOT
1 hete
BEE-BOT ROBOTMÉHECSKE A FENOBAN
Területi gondozás
Alzheimer Café a Pajtás étteremben
1 hete
Szeretettel várunk minden érdeklődőt az Alzheimer Café soron következő előadására, melynek helyszíne: Pajtás Étterem (1157 Budapest, Zsókavár u. 24-26.), időpont: 2019.04.25. (csütörtök) 17-19 óráig
FENO
Nyílt nap a FENO-ban
1 hete
Ezen a héten zajlanak a FENO nyílt napjai
Facebook
Legfrissebb hírek
FENO
Vendégek jártak a FENO-ban
21 órája
Vendégek jártak a FENO-ban
Állásajánlatok
Levendula Nagyi
Kapcsolat

Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat Egyesített Szociális Intézménye

1157 Budapest, Árendás köz 4-6.

Tel./Fax:
06-1/306-3184
06-1/307-6263
06-1/ 271-0209

 E-mail: igazgato@eszixv.hu

 Facebook: facebook.com/eszixv