Nappali Melegedő és Utcai Gondozó Szolgálat

Nappali Melegedő és Utcai Gondozó Szolgálat

1156 Budapest, Kontyfa u. 3.
Tel.: 416-0733
Tel.: 418-3315
e-mail: melegedo@eszixv.hu

 

Melegedő nyitva tartása:

Hétfő 10:00 -16:00

Keddtől péntekig 9:00- 17:00

November 1-től március 31-ig hétvégén és ünnepnapokon is nyitva tartunk.

A NAPPALI MELEGEDŐ 2018. JÚNIUS 18-AUGUSZTUS 24. KÖZÖTT AZ ALÁBBIAK SZERINT VAN NYITVA:

HÉTFŐ-PÉNTEK: 09.00-16.00


Az Utcai Gondozó Szolgálat az utcai szociális munkát a megszokott módon végzi.


Az Újpalotai Család- és Gyermekjóléti Központ tartós élelmiszer formájában  ingyenes étkezést biztosít legfeljebb 5 napig azoknak, akiknek életét, testi épségét veszélyezteti az azonnali étkezés hiánya.

Nappali Melegedő:
Hajléktalanok számára krízis időszakban étkezési lehetőséget (zsíros kenyér, tea), egész évben a fürdés, borotválkozás lehetőségét (amihez a szükséges eszközöket is adjuk) biztosítjuk. Alkalmi jelleggel ruhát, cipőt osztunk. Csomagok megőrzését is vállaljuk. 
A munkakeresést az Expressz és Álláskereső újságokkal, valamint telefonálási lehetőséggel segítjük. Ügyintézésben szociális munkásaink támogatják a hajléktalanokat. Téli krízis időszakban hétvégén is működtetjük a Melegedőt.
Igénybevétel feltétele:
- félévente érvényes tüdőszűrő igazolás /negatív mellkasi lelet/
- Házirend betartása

Szolgáltatásaink még:

- ingyenes iratpótlás

- álláskeresésben segítségnyújtás: naponta frissülő álláshirdetések, 9:30-11:30 között ingyenes telefonálási lehetőséggel.


Utcai szociális munka hajléktalanokkal:
Célja az utcán (átjárókban, erdőkben, parkokban, stb.) élő hajléktalanokkal való kapcsolatfelvétel, majd a kapcsolattartás során a túlélés, a helyzetjavítás elősegítése, ideális esetben az ellátó helyek, intézmények bevonásával.
Az utcai munka során nyújtott szolgáltatások:
1.  Tájékoztatás, információnyújtás. A hajléktalan klienscsoport tájékoztatása jogosultságaikról, járandóságaikról, az általuk igénybe vehető ellátásokról. Ennek eszköze a személyes megkeresés, az erre a célra használható tájékoztató kiadványok, szórólapok.
2.  Szolgáltatások nyújtása. A Nappali Melegedőben tisztálkodási, fürdési lehetőségek, téli krízis időszakban étkezés – zsíros kenyér, tea – valamint az utcai szociális munkás elérhetőségének biztosítása. Az utcai munka során a fellelt hajléktalanok számára esetenként konzerv, kenyér és tea biztosítása.
3.  Szociális ügyintézés. Szálláskeresésben, munkakeresésében való segítségnyújtás, egészségügyi krízis ellátás, közvetítés a megfelelő egészségügyi, munkaügyi, ill. szociális intézmények felé, alkalmi jelleggel ruha, takaró pótlása.
4.  Helyzetfelmérés, felderítő munka. A tudomásunkra jutott információk, adatok rögzítése az ún. szociális térképen. A szociális térkép folyamatos frissítése, aktualizálása.
5.  Beavatkozás krízishelyzetben – krízisintervenció. Az utcai szociális munkás köteles intézkedni, amennyiben annak elmaradása a kliens életét, vagy testi épségét veszélyezteti.
6.  Segítő kapcsolat. Az utcai szociális munkás és a kliens között segítő kapcsolat jöhet létre, szerződéses és szerződésen kívüli formában. 
7.  Érdekérvényesítés segítése. Az emberi, állampolgári és szociális ellátáshoz való jogokról és lehetőségekről tájékoztatjuk a klienseket, illetve az esetleges sérelmek orvoslásához segítséget nyújtunk. Az ellátottjogi képviselővel való kapcsolattartás, illetve a lehetőség arra, hogy a kliensek igénybe vehessék a fenti szolgáltatást. 
8.  Filmklubot működtetünk, amely az utcán élő hajléktalanokkal való kapcsolattartás fontos eszközeként jelenik meg.
9.  Dokumentáció. Az utcai szociális munka alapadatait és az utcai gondozás során szerzett ismereteket és tapasztalatokat eseménynaplóban rögzítjük, a kliensekről nyilvántartást vezetünk.
10. Kapcsolattartás más szervezetekkel: pl.: XV. kerületi szociális alapellátó és szakellátó intézményekkel, Polgárőrség, Kerületgazdák, Mezőőrök, Menhely Alapítvány, Twist Olivér Alapítvány, Szociális és Rehabilitációs Alapítvány, Pilisi Parkerdő Gazdaság, Rendőrség, Önkormányzat, hajléktalanellátó intézmények, karitatív szervezetek.

11. Krízis időszakban autóval hetente kétszer teajáratot biztosítunk.

A Hajléktalanokért Közalapítvány által meghirdetett „Személygépjármű használatba és üzemben tartásra adása utcai szociális munkát végző szolgálatok számára” című pályázaton nyert az intézményünk. A benyújott pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma elfogadta és támogatta.

A sikeres pályázat eredményeképpen birtokba vehettük a  logóval ellátott, kétkerék meghajtású Suzuki SX4 típusú  személygépjárművet, mely a kerületben végzett utcai szociális munka hatékonyabb és professzionálisabb munkavégzését segíti elő.

   

A szervezetet a Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatja.


Szociális mosoda működtetése:
A lakótelepen a súlyos háztartási adósággal küzdő családok, akik anyagi nehézségekkel küzdenek, kikapcsolták lakásukban az áramot, valamint hajléktalanok támogatására szociális mosoda kialakítására és működtetésére került sor. Az igénybe vevőknek heti 30 órában van lehetőségük személyes textíliák, ruhák tisztán tartásához használni a szociális mosodát.
Igénybe vehetik: a pillanatnyi helyzetükből adódóan (pl. mosógép elromlása, áram kikapcsolása) segítségre szoruló XV. kerületben élő személyek, családok és a XV. kerületben életvitelszerűen tartózkodó hajléktalan személyek.

A mosoda nyitva tartása: 
Hétköznapokon 9:30 – 11:30 és 13:00 – 17:00 között. Két mosó-szárító gép áll rendelkezésre. A mosáshoz mosószert és öblítőt biztosítunk.

Betűméret: A A A
Állásajánlatok
Feltöltve: 2018-09-03 08:34:56
Feltöltve: 2018-09-03 08:34:00
Belépés

Elfelejtett jelszó