„Van sütnivalónk”- Generációk tortája vetélkedő
Területi gondozás
„Van sütnivalónk”- Generációk tortája vetélkedő
Nagy sikerrel zárult az a háromnapos rendezvénysorozat, mely a Levendula program keretében az ESZI Területi gondozás és a Csomópontok Tehetséggondozó Program együttműködé

Feltöltve: 5 éve

Nagy sikerrel zárult az a háromnapos rendezvénysorozat, mely a Levendula program keretében az ESZI Területi gondozás és a Csomópontok Tehetséggondozó Program együttműködésével valósult meg. Miután a tortasütés ötlete megszületett egy műsoros, zenés ismerkedési esten találkoztak először az idősek és a fiatalok 2013. szeptember 23-án a Száraznád Közéleti Házban. A tehetséggondozó program fiataljai zenés műsorral kedveskedtek az időseknek, akik a fiatalokkal együtt énekelték az ismert dalokat. Ez a jó hangulat elősegítette, hogy a tortadíszítéshez a vegyes csapatok gyorsan megalakuljanak.

Minden csapatnak 3 idős tagja volt, akik az Arany János utcai, a Kontyfa utcai és a Klebelsberg utcai Idősek klubjából érkeztek, valamint képviseltette magát a Csokonai két klubja - a Netmesterek és a Nyugdíjas Klub -, a Szolidáris Kisnyugdíjasok Egyesülete és a Száraznád Közéleti Ház Nyugdíjas Klubja is. A fiatalok a Csomópont Tehetséggondozó programból csatlakoztak hozzájuk. A csapatoknak a megalakulás után egy hét állt rendelkezésre ahhoz, hogy megtervezzék milyen tortát készítenek. A finomság designját a fiatalok számítógéppel tervezték meg.

Szeptember 30-án került sor a tortadíszítő versenyre a Pestújhelyi Közösségi Házban. Minden csapat azonos méretű tortalapot kapott, melynek megtöltésére és díszítésére két óra állt rendelkezésükre. Közben jutott idő a kóstolásra is.

Nagy volt az izgalom, a sürgés-forgás, mindenki a legjobbat akarta kihozni magából. Már a tortakészítés közben látszott, hogy minden csapat nagyon jól felkészült, nemcsak a rutinos kezű idősek, de a fiatalok is nagyon aktívan közreműködtek.

A PEKH Konyhájában dolgozott a versenyzők több csoportja. A csapattagok az egy hetes felkészülés során már több „fogást” is kipróbáltak. Kis zavart okozott a tortalapok nagyobb mérte, de ezt a problémát sikerült hamar megoldani. Innen tudtuk, hogy a tortalap tésztája nagyon finom.

 

Az eredményhirdetéssel és a torták kóstolásával csak egy napot kellett várni, mert 2013. október 1-jén az Idősek Világnapján, a Csokonai Művelődési Házban hirdette ki a zsűri a végeredményt: a Levendula programot leginkább megjelenítő tortát a Kontyfa utcai Idősek Klubja csapata készítette, a Legújszerűbb tortadíszítést a Csokonai Netmester Klub csapata kapta. A legszebb kivitelű torta díját a Klebelsberg Idősek Klub csapata nyerte el, a legkreatívabb tortáét az Arany Idősek Klub teamje. A generációk közti együttműködést kifejező torta díja a Szolidáris Kisnyugdíjasok csapatáé, míg a helyi kötődést legjobban kifejező díj a Száraznád Közéleti Ház Nyugdíjas klubjáé lett. Az aktív idősödést legjobban kifejező torta címet a Csokonai Nyugdíjas Klubjának csapata nyerte.

A műsor után a nap fénypontja a torták elfogyasztása volt, mely a legjobb visszajelzést adta a csapatoknak arról, hogy kiváló munkát végeztek. Aki szeretne erről meggyőződni, kipróbálhatja. Mellékeljük a torták receptjét!  

         J.M.

Generációk tortája – az Arany csapat receptje
„ami összehozott minket”

 

Az Arany csapat tagjai: Lintz Ferencné, Papp Gáborné, Vargáné Kosztolancsik Franciska, Todoruc Boglárka, Szabó Evelin

Klubvezető: Katóné Ficsor Zsuzsanna

A recept!

 

Végy egy hatalmas piskóta lapot

Szedj össze egy lelkes csapatot,

Három nyugdíjast és két ifjút.

Ültesd le őket beszélgetni.

 

Feladatuk, hogy tortát süssenek.

Ötleteket rakják össze,

Készítsenek tervet,

Majd valósítsák meg ezeket.

 

Kétféle krém:

Vaníliás:

4 darab tojás, 8 dl tej, 4 csomag vaníliás cukor, 2 Ráma, 37 dkg cukor, 5 evőkanál liszt

Csokis:

4 dl tejszín, 50 gr cukor, 100 gr étcsokoládé

A tejszínt felforraljuk a cukorral, beletördeljük a csokoládét. Jól elkeverjük, amíg el nem olvad. Hűtőbe tesszük és másnap felverjük.

Díszítjük sok jó ötlettel, csapatszellemmel!

 

„Néhány sündisznó roppant fázik egy téli éjszakán. Összebújnak hát, hogy egymást melegítve védekezzenek a hideg ellen. De mennél jobban összebújnak, annál jobban érzik egymás tüskéit, annál jobban szúrnak. Próbálnak hát távolodni. Csakhogy akkor ismét dideregnek. Valahogy így van ez az emberrel is. Ha eltávolodik társaitól, minden kihűl körülötte, rideg lesz az élete. Ha közelít hozzájuk, némely szúrást, esetleg akaratlan tüskét el kell viselnie. De még mindig jobb szeretteink tüskés kedvét eltűrni, mint belefagyni az egyedüllétbe. Elvégre nekünk is vannak tüskéink, amelyeket a hozzánk ragaszkodók kénytelenek eltűrni. S ha él bennünk megértés, szeretet, e tüskepárbaj sosem okoz veszélyes sérüléseket.˝
   

A végeredmény:

 

 

Generációk tortája - Csokonai NET Mester Klub csapata

Klasszikus csokitorta

A NET Mester Klub csapat tagjai: Oláh Erzsébet, Országh Lajosné, Murányi Imréné, Bódi Anita , Szabó Richárd 

Klubvezető: Polyák Edit

Klasszikus csokoládétorta (egyedi kivitelezésben)

Elkészítése: a cukrot habosra keverjük a vajjal, majd gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét. Hűtés után apránként a krém alapba elegyítjük. Ezt követően a felvert habport is a masszába keverjük. A mandulabelet forró vízbe mártjuk, majd a héját lehúzzuk, megpirítjuk és hűtés után megdaráljuk.

A tortalapot felvágjuk, ráhalmozzuk a krémet, egyenletesen elsimítjuk. A maradék krémmel megkenjük a torta felületét, oldalát, majd megszórjuk a darált mandulával.

Díszítés: a tortalapra ráfektetjük a krémmel vékonyan megkent ostyalapot, majd felrakjuk a „billentyűzetet”, legvégül feltesszük a „monitort”.

A krém hozzávalói: 500 gr vaj, 200 gr porcukor, 200 gr mandula, 200 gr étcsokoládé, 1 csomag habpor, 1,5 dl tej

 

A végeredmény:

 

Generációk tortája - Csokonai Nyugdíjas Klub

Gesztenyés torta

Csokonai Művelődési Központ Nyugdíjas Klub csapat tagjai: Juhász Nándorné - Marika, Gyarmati Istvánné – Klári, Ferenczi Boldizsárné – Eta, Kovács Evelin, Marsi Virág 

Klubvezető:  Sz. Urbán Szílvia

Hozzávalók: 1kg margarin, 1,5 liter tej, 4 db vanília puding, 6db gesztenye massza, 1 liter tejszínhab, 2 db habfikszáló, 3 doboz gesztenyeszív, 2 doboz csokidara

 

Elkészítés:

- Elkészítjük a krémet a pudingból és a tejből sűrű pudingot főzünk.

- Kavargatva kihűtjük.

- A margarint a cukorral elkavarjuk, a kihűlt pudinghoz adjuk a  gesztenyemasszát, jól elkeverjük, hogy ne legyen csomós.

- Belekanalazzuk a margarinoskrémbe, habosra keverjük.

- A piskótát vízszintesen 2 lapra vágjuk, krémmel megtöltjük és tejszínnel, kinyomott gesztenyével és csokidarával díszítjük.

 

 

Generációk tortája - Klebelsberg Kunó utcai Idősek Klubja

Gesztenyés Rumos Marcipán Torta

 

A Klebelsberg utcai Idősek Klubja csapat tagjai: Tóth Antal, Tóth Antalné, Járai Józsefné,Tóth László

Klubvezető: Csiki Rozália

Hozzávalók a piskótához:

6 tojás, 6 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 6 púpozott evőkanál liszt, 1 csomag sütőpor, 1 csipet só

Hozzávalók a krémhez:

2 csomag gesztenye, 3dl  rum, 1kg alap vaj krém, 1kg kristály cukor, 500g porcukor

Íz fokozása ízlés szerint, díszítéshez marcipán illik.

Elkészítés:

A piskótát fölvágjuk négy egyenlő lapra. Az elkészített krémet szép egyenletesre elosztjuk a piskóta lapokhoz.

Ezután elkészítjük a torta díszítéséhez a marcipánokat. Fehér színű marcipánt akkora nagyságúra vágjuk, amekkora a tortánk tetejének nagysága. Ha ezzel elkészültünk, akkor ráhelyezzük a kivágott marcipán lapot a tortánk tetejére. További díszítése ötlet szerint.

Ha elkészültünk a torta teljes kidolgozásával, fogyasztásig hűtőszekrénybe tesszük.

 

                                                                   Jó étvágyat kívánunk!

Levendula

Kék színű virága kellemet ád,
könyvekbe is zárják jó illatát,
anyánk, ha szagolja, szíve dobban,
csöpp bokrát megleled a vadonban -
úgy él, mint az ibolya, szerényen:
Lavandula vera latin néven.

 

Generációk tortája - Kontyfa Csapat    

Szeretet tortája (szeretet fa)

 

Kontyfa utcai Idősek Klubja csapat tagjai: Somogyi Istvánné, Prach Andrásné
Prókai Józsefné, Baksa Brigitta, Ferentic Melinda

Klubvezető: Jenei Tünde

A torta két krémmel van megtöltve, belül csoki krém, kívül vanília. Tetején marcipánból egy fa készül, melynek törzsére két kéz kerül, ez a generációk találkozásának szimbóluma.

Töltelék:

3 tojás sárgáját, 3 evőkanál porcukorral habosra keverünk, majd hozzáadunk 3 evőkanál lisztet. Mindezt kevés tejjel elkeverjük. 6 dl tejet felforralunk – ebből veszünk az előző masszához is – a majdnem forrt tejhez a masszát hozzáadjuk és sűrűre főzzük.

30 dkg vajat 24 dkg porcukorral habosra keverünk és ezt a kihűlt, főzött krémmel jól összedolgozzuk. A krémet ketté felezzük, egyik felébe 2 evőkanál kakaóport és kevés rumaromát keverünk. Másik felébe 2-3 evőkanál baracklekvárt és 1 csomag vaniliáscukrot teszünk.

 

Generációk tortája - Száraznád csapat

Csokoládé torta

 

A Száraznád utcai Közéleti Ház csapat tagjai: Tóth Albertné, Szűcs Erika, Antal Kinga, Horváth Réka

Klubvezető: Rezács Istvánné

Hozzávalók: 1 kg vaj, 1 kg cukor, 40 dkg kakaópor, víz

Elkészítés:

A cukorral sűrű szirupot főzünk. Csepp próba után kihűtjük a szirupot. A vajat a kakaóval habosra keverjük. A kihűlt szirupot kis adagonként alaposan bele keverjük a vajba. Az így elkészült krémet a tortalapokra kenjük. A torta tetejét marcipánképpel díszítjük.

 a végeredmény:

 

 

Generációk tortája - Szolidáris Kisnyugdíjasok Csapat

Orosz krémtorta

 

A Szolidáris Kisnyugdíjasok csapat tagjai: Tóth Albertné, Szűcs Erika, Antal Kinga, Horváth Réka

Klubvezető: Nagyné Mohai Erzsébet

Orosz krémtorta recept

Hozzávalók a krémhez:

1,50 liter tejszín, 0,60 liter tej, 2 csomag Gála pudingpor, 0,10 kg mazsola, 0,05 liter rum  (a mazsola áztatásához), ½ rúd vanília 

Elkészítés:  összekeverjük a pudingport a tejjel, kemény habbá verjük fel a tejszínt, a mazsolát beáztatjuk a rumba, hozzáadjuk a vaníliarudat  és a mazsolát, az egészet összekeverjük és rákenjük a tortalapra.     

Díszítés: 

Dr. Oetker festékek felhasználásával készültek a fák,virágok, fű,napocska,hold,

majd marcipánból a nagymama,nagypapa, unoka, gombák, kutya,szalonnasütő !

 

 

Ajánlott hírek
FENO
Vendégek jártak a FENO-ban
21 órája
Vendégek jártak a FENO-ban
FENO
Húsvétra készülünk
2 napja
Húsvétra készülünk
FENO
BEE-BOT ROBOT
1 hete
BEE-BOT ROBOTMÉHECSKE A FENOBAN
Területi gondozás
Alzheimer Café a Pajtás étteremben
1 hete
Szeretettel várunk minden érdeklődőt az Alzheimer Café soron következő előadására, melynek helyszíne: Pajtás Étterem (1157 Budapest, Zsókavár u. 24-26.), időpont: 2019.04.25. (csütörtök) 17-19 óráig
FENO
Nyílt nap a FENO-ban
1 hete
Ezen a héten zajlanak a FENO nyílt napjai
Facebook
Legfrissebb hírek
FENO
Vendégek jártak a FENO-ban
21 órája
Vendégek jártak a FENO-ban
Állásajánlatok
Levendula Nagyi
Kapcsolat

Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat Egyesített Szociális Intézménye

1157 Budapest, Árendás köz 4-6.

Tel./Fax:
06-1/306-3184
06-1/307-6263
06-1/ 271-0209

 E-mail: igazgato@eszixv.hu

 Facebook: facebook.com/eszixv